Dokončenie epochy Od zrna k chlebu


Štvrtáci nový školský rok začali dokončením epochy Od zrna k chlebu. Posledné dni tretieho ročníka venovali žatve obilia, ktoré vysiali na políčku pri škole. Políčko vzniklo vďaka pomoci rodičov, ktorí spolu so svojimi deťmi na niekoľkých brigádach skultivovali neúrodnú zem v areáli školy. Za pomoci jedného ocka pôdu zorali, zbránili a zasiali obilie, políčko si vymerali starými mierami. V priebehu celého roka mali možnosť pozorovať, ako zo zeme „niečo“ vykúka, ako sa to „niečo“ pomaly mení na klásky – a na rôzne klásky. Popri tom sa oboznamovali s pranostikou, so starými zvykmi, ako to všetko na poli robili naši predkovia, recitovali básničky a spievali piesne o tom všetko, čo aj reálne robili.
V teplé júnové dni im obilie dozrelo a zožali ho.
Uložili si ho na prázdniny v triede.

 
 
 
 
 
Na začiatku 4. triedy – hneď v prvý týždeň – obilie vymlátili cepmi , aj nohami po ňom pochodili , vyviali plevy zo zrniečok , zrnká pomleli, uplietli si dožinkový venček. Veľkou slávnosťou upečenia chlebíka ukončili túto epochu.
 
Miesili všetci , na upečený chlebík nedočkavo čakali. Vychladol im do druhého dňa, kedy ho zjedli aj s vlastnoručne vyrobenými nátierkami. Podelili sa aj s druhákmi, ktorých táto epocha ešte len čaká, aj so šiestakmi, ktorí zažili takúto slávnosť.
Dá sa povedať, že každému tretiakovi prešiel chlebík jeho rukami , každý vie, koľko to je práce, kým sa upečie jeden bochník chleba, každý vie, že cesta ku chlebu je od zrna . Nechali zopár zŕn aj pre druhákov, aby im odovzdali „chlebíkovú štafetu“, ktorá je na našej škole tradíciou.

 
Viac o tejto epoche sa dočítate v časti Pedagogika.

Tento obsah bol zaradený v Aktuality. Zálohujte si trvalý odkaz.